tirsdag den 5. december 2017

Den græske finanskrise

Den græske finanskrise

Et af de emner man hører meget om lige nu er den græske finanskrise og mange er bekymrede for hvilken indflydelse det vil få på den danske økonomi.
Da jeg ikke selv er hverken et politisk- eller økonomiskgeni vil jeg prøve at sætte mig lidt ind i hvad medierne siger om emnet og gengive det her i denne artikel.
Grækenland er plaget af gæld. Det står så slemt til at landet er truet af konkurs.
Den græske stat skylder omkring 340 milliarder euro. Det svarer til omkring 224.000 kr pr. indbygger.
Allerede i 2010 fik Grækenland en hjælpepakke fra EU på 110 milliarder euro, mod at Grækenland skulle leve op til nogle krav.
Det har givet meget uro blandt befolkningen og flere demonstrationer.
Grækenland har ikke været helt ærlige overfor EU. Allerede dengang de i 2000 blev optaget i euroen var deres gæld og underskud større end de offentliggjorde.
Samtidig har politikerne ikke gjort noget for at løse problemet i form af reformer og underskuddet er bare vokset og vokset.
Fordi grækenland er med i euroen, binder det deres økonomi sammen med de andre lande der også bruger euroen og man kan risikerer at euroen bliver ustabil.
En del af de penge Grækenland skylder er lånt i Den Europæiske Centralbank. Det vil derfor også gå ud over Centralbanken hvis Grækenland går konkurs og ikke kan betale tilbage.
Man er derfor bange for at et statsbankerot i Grækenland vil starte en kædereaktion i Europa og gøre finanskrisen endnu værre.
Et statsbankerot i Grækenland vil fastfryse bankverdenen og det marked hvor de låner penge til hinanden.
Der er også risiko for at en græsk konkurs vil hive andre gældsplagede europæiske lande med i faldet, som f.eks. Italien, Spanien, Portugal og Irland, og starte et større kolaps i den Europæiske økonomi.
Et andet muligt senario er at lande begynder at melde sig ud af euroen, for at forsøge at undgå problemer.
Det er umuligt at forudse de fulde konsekvenser af en græsk konkurs og man må blot se nervøst til mens tingene går sin gang.
Den tidligere græske ministerpræsident, George Papandreuo, blev fornyligt tvunget til at gå af og d. 11. november indtrådte der en ny regering med ministerpræsident Lucas Papademos i spidsen. Papademos er tidligere vicepræsicent i Den Europæiske Centralbank, og man håber at han med sin økonomiske indsigt kan få landet på ret køl.
Den nye regerings fornemste opgave bliver at godkende “Den internationale Valutafonds” og EU’s hjælpepakke og prøve på at undgå at landet går konkurs.
Hvis grækenland siger nej til hjælpepakken ryger de ud af euroen og en konkurs er uundgåelig.
Ved en konkurs vil de offentlige lønninger og pensions udbetalinger m.m. stoppe, landets banker vil kolapse og det vil få store sociale konsekvenser for landet.
Alle disse spekulationer om landets fremtid har allerede fået det græske aktiemarked til at styrt dykke.
Avisen Athens News skriver i dag, d. 22. november 2011, at det græske aktiemarked i går landede på det laveste niveau det har været siden 1993.
Hvis man skal se en lille smule lyst på det, kan det være at vi andre snart har mulighed for en billig ferie til Grækenland ; )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Den græske finanskrise

Den græske finanskrise Et af de emner man hører meget om lige nu er den græske finanskrise og mange er bekymrede for hvilken indflydelse...